PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464478}

Dystrykt 9

District 9
2009
7,1 226 tys. ocen
7,1 10 1 226344
7,5 68 krytyków
Dystrykt 9
powrót do forum filmu Dystrykt 9

Jestem świeżo po obejrzeniu filmu.
Film jak dla mnie słusznie zarobił tyle kasy (przy tak niewielkim nakładzie), oceny jakie zbiera również nie są wygórowane.
Szczerze nie wierzyłem, że będzie to aż tak świetny film. Myślałem, że zobaczę może z 2 "ufoludy" na cały film - a tutaj miłe zaskoczenie JUŻ od samego początku filmu. Fabuła nakręca film niewiarygodnie, efekty wgniatają w fotel. Same "krewetki" wyglądają naprawdę imponująco i cholernie realistycznie.

[spoiler]
A teraz co do zakończenia filmu. Myślę, że twórcy nie mieli pomysłu na koniec. Na samym końcu Chris-krewetka ze swoim synem obiecują głównemu bohaterowi, że po niego wrócą za 3lata, uzdrowią go i będzie wszystko ok.
Na końcu widzimy jednak inny obraz. Nie wiem jak wy ale ja czuje niedosyt z tego zakończenia. Mamy otwarty koniec. Nie wiem, nie czytałem innych for o filmie, itd. ale czy planowana jest druga część?[/spoiler]

Chciałem dać ocenę 10 bo film mimo zakończenia jest genialny.
Zostanę jednak przy 9/10 ;)

Polecam i czekam na wydanie filmu w BluRay. Obejrzę go wtedy jeszcze raz!

ocenił(a) film na 9
pat167

Tak, reżyser mówi w wywiadach o 2 części, jak dla mnie będzie to niepotrzebna kontynuacja

Według mnie, nie można odwrócić tej mutacji, i Christopher od początku o tym wiedział, ale kłamał, aby główny bohater mu pomógł. Nie wiem czy w ogóle zamierza wrócić na Ziemię. To taka moja interpretacja, mocno pesymistyczna, ale w końcu w tym filmie nie było jasnego podziału na tych dobrych i na tych złych.

ocenił(a) film na 8
_Szaman_

Też coś czuję że ten Chris to w konia zrobił Wikusa i ogólnie oleję jego
jak i resztę krewetek na Ziemi:)

ocenił(a) film na 10
Dorikin

To w takim razie po co oni w ogole przylecieli? Wie ktos moze?

Dorikin

ja myśle, że skoro ludzi są pokazania jako źli i głupi - to krewetki będą dobre i Chris wróci po ziomków (i napić się swinskiej krwi z kumplem Wikusiem)

tyle, ze ludzie wszystko spieprzą i bedzie sieka:)

ocenił(a) film na 8
korowiof

Oby nie, oby wymyślili coś lepszego... Bo będzie kolejny film o UFO i
wojnie z nimi.

ocenił(a) film na 8
pat167

Druga cześć jest już zapowiedziana:)

ocenił(a) film na 10
Dorikin

W takim razie koryguję ocenę ;) Mam wrażenie jednak, że mogli to wszystko zakończyć w tej części. Chyba, że mają pomysł jak ukazać te 3 lata czekania na odmianę :) No to my też sobie poczekamy, 3 lata do kolejnej części? :)

ocenił(a) film na 9
pat167

Mnie sie wydaje ze go zabrali, bo pozniej nigdzie o nim nie slyszalo mowil jakis koles. Tak samo jak dal swojej zone/dziewczynie taki kwiatek. Ja zrozumialem ze 3 lata zajmie odwracanie krewetkowania a nie za 3 lata wroca :)

ocenił(a) film na 8
D1RT

No własnie, dał swojej żonie kwiatek. W jednej z ostatnich scen siedzi
krewetka i majstruje kwiatek ze złomu:)

ocenił(a) film na 4
D1RT

gdzie niby go zabrali? jak na koncu jest pokazany jako pelna krewetka

ocenił(a) film na 8
Peter_Kurten

Dokładnie tak jak mówisz. Niektórzy nieuważnie oglądali końcówkę filmu.

ocenił(a) film na 9
Peter_Kurten

Jednak masz racje.